Kedves látogató!

 

Szeretettel köszöntjük Zalabér község honlapján!


Kérjük ismerje meg életünket, értékeinket.

Megköszönjük,  ha véleményével, javaslataival és cselekedeteivel segíti mindennapi munkánkat!


Zalabér község önkormányzata

Az Ön böngészője nem támogatja a Flash tartalmat. Telepítse fel a bővítményt.

Egy zalabéri lakos Manninger Jenő képviselő úrhoz

Az alábbiakban Körmendy Marianna, zalabéri lakos írásos megkeresését tesszük közzé, amelyet eljuttatott Manninger Jenő képviselő úrhoz.

Tisztelt Képviselő Úr!

A Zalabéri lakosság nevében, felkérésére írom Önnek ezt a levelet.

Az elmúlt napokban szembesült a lakosság a szemétszállítási díjak drasztikus változásával, amikor is kézhez kapta az első negyedéves szemétszállítási díj (- jak) számláját és a befizetési csekket, melyet, március 31-ig kellene kiegyenlíteni.

A 2012. évi CLXXXV. hulladéktörvény és a hozzá kapcsolódó különböző szintű rendeletek 2013. január 1-től megváltoztatták többek között a szemétszállítási rend gyakoriságát is, amely a díjak 90%-os emelkedésével járt a kétszemélyes háztartások esetében, míg az  egyszemélyes  nyugdíjas háztartásoknál ez 138%-os emelkedést jelent az előző évihez képest.

A felháborodás és az elkeseredettség „hatalmas”. Egy teljesen kihasználatlan szolgáltatásért senki nem akar fizetni.

Ha megengedi felsorolnék néhány érvet, amit az elmúlt napokban gyűjtöttem össze és ami valószínű, hogy a törvényalkotó figyelmét is elkerülhette.

Most nem csak a településünkről írok, hanem a szűkebb, általam jól ismert kistérségről is, amelynek a központja Zalaszentgrót.

Már évek óta mindenhol és egyre jobban (tudatosabban) működik a szelektív hulladékgyűjtés. (tudjuk, hogy ezt is ki kell fizetni valamilyen formában) Az elmúlt évben pályázati program keretében népszerűsítették a komposztálást és kaptak az emberek komposztládákat.

A környéken hangsúlyos szerepet kap a helyi termékek népszerűsítése, a helyi termelőktől történő vásárlás. A kiskertek újra beültetése, a háztáji állattartás az öngondoskodás gondolatának erősítése, ami ebből a szempontból a keletkező hulladék mennyiségét is csökkenti.

És most mi történik? A hulladék törvény által is hangsúlyozott és fontos alapelvek és az eddig elért eredmények egy szempillantás alatt lesznek a semmivé. A kis településen élő emberek értelmetlennek látják a heti szemétszállítást, hiszen üres a szemetes edény. Nagyon sokan már nem is akarják szelektíven gyűjteni a hulladékot, mondván, ha az üres edényért is fizetni kell, akkor nincs értelme külön bajlódni vele. „Nem fizetek olyanért, amit nem veszek igénybe!”

Sajnos, ezentúl politikai felhangjai is vannak a dolognak. A 3.500 Ft helyett a 6.637 Ft-os összeg ami a számlán szerepel még a 10%-os rezsi csökkentéssel sem lesz a régi összeg.

Ennek is lesznek következményei, mert már is kicsit inog is a bizalom.

Ez a környék a kis jövedelmű emberek lakóhelye. Magas a munkanélküliség, sok a kis nyugdíjból élő, az özvegy, elég sokan élnek szociális segélyből és közmunkából, valamint az állással rendelkezők átlagbére is messze elmarad az országos átlagtól.

A 120 l-es szemetes edénybe ennyi jövedelemből nem sok minden kerül hetente. Az egyösszegű negyedéves fizetés pedig még jobban nehezíti a helyzetet.

                                                              

Kérjük, a Képviselő Urat segítsen abban, hogy a kis települések estében a vonatkozó rendeleteket vizsgálják felül.

Zalabér lakosságának nagy része még aláírások gyűjtésén is gondolkodik, hiszen ez is elhangzott, amikor engem felkerestek.

Tisztelettel várjuk válaszát a zalabériek nevében: Körmendy Marianna