Kedves látogató!

 

Szeretettel köszöntjük Zalabér község honlapján!


Kérjük ismerje meg életünket, értékeinket.

Megköszönjük,  ha véleményével, javaslataival és cselekedeteivel segíti mindennapi munkánkat!


Zalabér község önkormányzata

Az Ön böngészője nem támogatja a Flash tartalmat. Telepítse fel a bővítményt.

Film- és könyvbemutató Zalabérben

Magyar Szív

Zalabér községben szeptember 8-án 18 órakor érdekes előadásra, a „Magyar Szív” lengyel dokumentumfilm ősbemutatójára került sor a zalabéri könyvtárban.  

A filmet Grzegorz Lubczyk Lengyelország volt magyarországi nagykövete mutatta be. Ő irányította magyarországi és egyben zalabéri helyszínek forgatását, rendezését is.  A film azoknak a lengyel katonáknak és polgári személyeknek állít emléket, akik 1939 szeptemberében menekültként érkeztek hazánkba, de itt testvérként fogadták őket. Több mint 100 ezren jöttek ekkor Magyarországra.  Hatalmas munkát igényelt a hatalmas menekült tömeg ellátása, amit Antall József menekültügyi megbízott sok önzetlen munkatársa segítségével sikeresen oldott meg.

A lengyelek befogadása példanélküli a világtörténelemben. Magyarország hivatalosan a Lengyelországot lerohanó Németország szövetségese volt. Mégis megtagadta, hogy a német hadsereg az ország akkori területéről indítson támadást a lengyelek ellen, és a háború elől menekülőket be is fogadja.  Ezt mással nem lehet magyarázni, mint az évezredes lengyel- magyar barátsággal. Sőt, még 30 ezer lengyel katona Jugoszlávián keresztül elhagyva hazánkat a nyugaton szerveződő lengyel hadsereg tagja lett.  Az ittmaradottak az ország területén elhelyezkedő több mint 100 táborban vészelték át a háború borzalmait.

Zalabérbe és Zalaszentgrótra 1940 nyarán érkezett 200 lengyel katona. Őket a zalabéri Guttmann kastélyban, és a szentgróti Korona szállóban helyezték el.  A menekültek hamar beilleszkedtek az őket befogadó községek életébe. Mezőgazdasági munkát vállaltak és sokat segítettek a lakosságnak.  A lengyelek békés élete a 1944 októberi nyilas hatalomátvétel után gyökeresen megváltozott.  A háború teljes erejével tombolt az országban, néhány német érzelmű magyar tiszt és közkatona kegyetlen módon legyilkolt öt lengyel katonát Zalabérben és Batykon.  Tettükre nem lehet magyarázatot találni, de arra sem, hogy miért maradt el a háború utáni felelősségre vonásuk. A tragédia emlékére Batyk község önkormányzata kopjafát állítatott.  A zalabéri és zalaszentgróti lengyeleket 1944 decemberében nyugatra hurcolták, de a Fertőtó vidékén érték meg a háború végét, s 1945 végén hazatértek hazájukba. Néhányan közülük Magyarországot választották új hazájuknak. Szentgróton is többen alapítottak családot az egykori lengyel katonák. 

A film ennek a szép cselekedetnek, a „Magyar Szív”-nek állít emléket, amely szorosabbra fűzte az ősi tölgyfák ágait.  Magyar és lengyel szilaj tölgyfa, gyökerük távolról ered, de ágaik egybefonódtak a közös történelem viharaiban.

Zalabér falunap 2013 106 1

A film- és könyvbemutatón közel 40 érdeklődő vett részt, akik a bemutató után a helyszínen vásárolhattak, ill. dedikáltathattak a bemutatott művekből.

Vikár Tibor