Kedves látogató!

 

Szeretettel köszöntjük Zalabér község honlapján!


Kérjük ismerje meg életünket, értékeinket.

Megköszönjük,  ha véleményével, javaslataival és cselekedeteivel segíti mindennapi munkánkat!


Zalabér község önkormányzata

Az Ön böngészője nem támogatja a Flash tartalmat. Telepítse fel a bővítményt.

Egyházi élet

Zalabérben az egyházak közül a Római Katolikus Egyháznak van temploma és plébániája. A falu hívő lakosainak jelentős része római katolikus vallásúnak mondja magát.

 

A templom műemlék jellegű, a Szentháromság tiszteletére épült. Búcsúja Szentháromság vasárnapján, vagyis a pünkösdöt követő vasárnap van.

A templom a település központjában, szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos templom, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i és D-i oldalához csatlakozó sekrestyével és oratóriummal. Ny-i homlokzatának két szélső tengelyében, félköríves szoborfülkében Szent Flórián és Szent Vendel szobrai. A főbejárat fölött kronosztikon: 1747. Csehsüveg boltozatos hajó, csehsüveg-, és fiókdongával boltozott szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. A hajó közepén kegyúri kripta, címeres vörös mészkő fedlappal. Festett üvegablakok: 1913. Berendezés: jellemzően 18. század második fele - 19. század; oltárok, főoltárkép tetején kettős kegyúri címer, melyből az egyik a zalabéri Horváth családé; szószék, késő barokk, 18. század vége. Feltehetően a 14. század elején alapított Szent Miklós-templom állt a helyén, melynek pusztulása után a falu fából készült templomát 1726-1733 között épült kisebb templom váltotta fel. A szűkösnek bizonyult templom helyett 1747-ben új templom épült. 1796-ban a leégett és romossá vált templomot a zalabéri Horváth család támogatásával építették újjá. 1837-ben, 1972-ben, 2003-ban felújították.

Miserend:

      • péntek:      este ( időpontja a téli ill. a nyári időszámítás szerint változik)
      • vasárnap:   délelőtt 11 óra

 

A plébánia a templommal szemben található, 2010-ben lett felújítva.

Címe: 8798 Zalabér, Templom tér 9.

Tel: 06 83/376-226

Plébános: Kiss János atya

 

A Szent Antal kápolna 1799-en étült a Zalabér és Pakod közti hegygerincen. Legutóbb 20..-ben újították fel. Hagyománnyá vált a falu életében a Szent Antal búcsú, amelyet egy Antal-naphoz (június 13.) közel eső vasárnap délután tartanak meg. Misével kezdődik, majd kulturális programok, főzőverseny, borverseny következnek.