Népdalkör

Búzavirág Népdalkör

A Búzavirág Népdalkör 2007-ben alakult, amikor néhány zalabéri asszony elhatározta, hogy a falunapot népdalok éneklésével teszi színesebbé.  Azóta rendszeresen tartanak próbákat. Helyi eseményeken kívül a szomszédos települések rendezvényein, művészeti fesztiválokon, minősítőkön szerepelnek.

2009-ben a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) térségi minősítőn a zsűri kiválóra értékelte a csoport előadását. Az országos szintű megmérettetésen – 2010-ben Gellénházán – a népdalkör arany minősítést kapott, Arany páva díjjal.

2011 novemberében Pécsett az Országos Népzenei Gálaszintű Minősítőn ismét arany minősítést és Aranypáva díjat ítélt oda a neves szakemberekből álló zsűri.

2012-ben a Népek tánca, népek zenéje országos verseny döntőjében, Szegeden arany minősítést ért el a csoport.

2013 májusában újra Országos Népzenei Gálaszintű Minősítő következett Alsópáhokon, ahol az országos arany minősítés és Aranypáva díj mellé a Gálaminősítő Különdíját is elnyerték.

A Búzavirág Népdalkör nagy szorgalommal készül minden egyes megmérettetésre. Lelkes tagjai ugyanakkor azon is fáradoznak, hogy Zala megye – és benne Zalabér és környéke – számára a népdalok csodálatos értékvilágát megőrizzék, továbbadják.

Dalcsokraik között elsődlegesen zalai dalok vannak, de énekelnek határon belüli és kívüli egyéb gyűjtéseket is.

A népdalkör aktívan részt vesz a település életében is: az egyházi ünnepeken és szinte valamennyi rendezvényen képviseltetik magukat.

2011-ben szervezte meg először – hagyományteremtő szándékkal – a Népi Értékeket Őrzők Fesztiválját, ahol a helyi fellépők mellett a környező települések művészeti csoportjai is szerepeltek.

2015-ben Gellénházán a KÓTA országos minősítőjén arany minősítést kapott a jelenleg 8 felnőttből és 2 diáklányból álló csoport, amely idén ünnepelte 10. „születésnapját”.

Skip to content